Ripan treenijuttuja

sunnuntai 10. marraskuuta 2013

Korrien opissa

Jotenkin tuntuu, että kaikki on junnannut paikoillaan Jokulla tokon suhteen. En ole uskaltanut siirtyä eteenpäin ja vaikeuttaa treenejä. En ole vain tiennyt miten. Pelkään kokoajan epäonnistua, mutta ilman epäonnistumisia ei pääse pitkälle.
Tänään käytiin hakemassa sitten apuja Korreilta. Ja kylläpäs olikin hyödyllinen koulutuspäivä.
Pekan kanssa tehtiin noutoa. Joku tuo melko huonosti kapulaa mulle ja nyt täytyy ensin opettaa se kiertämään esim. siiveke kapula suussa. Seuraavaksi asetun seisomaan selkä siivekkeeseen päin ja heitän kapulan. Jokun palauttaessa kapulaa väistyn ja kierrätän sen siivekkeen, josta palkka. Nyt yritettiin saada Joku kiertämään kapulan kanssa siiveke, jossa saatiin ensimmäiseksi vahinko-onnistuminen, jonka jälkeen Joku oli aivan kuutamolla, mitä siltä yritän vaatia. Lisäksi täytyy tehdä pitotreenejä.
Seuraavaksi tehtiin ruutua. Tähän asti ollaan treenattu vain lelun kanssa. Nyt ensin muutama toisto lelulla ja sen jälkeen yksi näyttöruutu. Huusin 'jes' juuri, kun Joku oli ylittänyt etunauhan. Se reagoi välittömästi vapautukseen, jolloin heitin lelun. Otettiin muutama toisto ja väliin aina leluruutu. Nyt vähennetään leluruutua ja lisätään näyttöä suhteessa 50/50. Idea ruudun opettamisella kahdella käskyllä jäi myös mieleen. Ennen ruutua huudetaan koiralle esim. 'stanna', joka tarkoittaakin koiralle oikeaa ruudun paikkaa. Hmm, valintoja valintoja. Onneksi mulla on nuori koira ;)
Lopuksi vielä palkkaustreeniä. Täytyy muistaa ensin kehu, sitten 'jes' ja vasta sitten lelu. 'Jes' tulee liian helposti mulla kehusanana. Hmph.


Iltapäiväksi siitten Riitalle, jonka kanssa puitiin seuraamista, hyppyä ja kaukoja. Seuraamisessa ollaan jymähdetty imutusvaiheeseen. Joku kulkeekin oikein loistavasti imuttamalla. Käyttää takapäätään todella hyvin ja pitää paikan. nyt on alettava häivyttämään namikättä kahdenlaisilla treeneillä; 1. Perusasentotreeni. Namia vasenpaan käteen ja koitan saada Jokun jättämään namikäden. 2. Suoraa seuraamista. Ensin muutamia askelia imuttamalla, sitten imutuskäsi pois, samantien naks ja palkka. Tässä treenissä on vaan se huono puoli, että Joks ennakoi liikkeestä maahanmenoa ja ajattelee samantien alaspäin, kun nostan namikäden ylös. Tässä voidaan siis saada joko vahvistettua toivottua käytöstä eli kun luopuu maahanmenosta, saa palkkaa tai sitten vahvistaa epätoivottua käytöstä eli niiauksesta saa palkkaa. Luulen kuitenkin, että tällä tavoin saadaan Joks luopumaan niiauksista, koska muutamilla toistoilla se vähentyi jo paljon.


Hyppyä tein ensin muutaman kerran niin että lelu oli toisella puolella hyppyä ja sain Jokun irtoomaan hyvin hypylle. Ekalla toistolla ajatteli liikaa lelua ja vähän kolautti (3 lautaa). Toistolla ok. Sitten kokeiltiin ilman lelua ja hyvin Joku ajatteli eteenpäin ja irtosi. Reagoi todella hyvin seis-käskyyn, josta palkkasin. Joskus kannattaa vaan ottaa haasteet vastaan :)
Lopuksi katsottiin vielä kaukoja. Niitä ollaan tehty pääasiassa vaan imuttamalla. Pohjat on vahvat. Takapää pysyy hyvin liikkumattomana ja vaihdot on suht nopeita, toki toivoisin niihin vielä lisää vauhtia. AVO-kaukot menee jotenkuten metrin päästä, silloin vaihdot on vaan melko hitaat. Täytyisi nyt vaan vahvistaa taaksepäin ajattelua painonsiirtotreeneillä. Ensin täytyy opettaa Joku jättämään namikäsi. Kun se osaa jättää sen käskystä (äsken harjoteltiin ja oppikin jo :D), voidaan kättä viedä lähemmäs koiraa, jolloin palkka tulee, kun paino siirtyy takaosaan. Sitten aletaan tönimään koiraa takapäähän ja sen pitää silti pitää paino takaosalla. Sen jälkeen voidaan alkaa ottamaan etäisyyttä.


Tämän kaiken jälkeen voisikin ottaa seuraamisen ja kaukot tehokuurille! Joku jaksoi koko päivän olla hieno tokoeläin. Rauhottui todella hienosti kentän laidalla (nukkui), ei varmaan olisi onnistunut agilitykoulutuksessa :D

Jokun kanssa ollaan aloteltu 2x2 keppejä. Hienosti fiksu eläin on tajunnut mennä ensimmäisestä välistä ja viimeisellä treenikerralla meni jo ilman välipalkkausta kahdet parit! Keinun päähänjuoksuja ja pamauttelua ollaan treenattu erikseen. Hienosti sujuu molemmat osiot. Rengasta ollaan tehty myös, eikä kertakaan ole sujahtanut sivusta :)

Maisan kanssa on treenit olleet nyt vähemmällä. Heti huomasi sen moivaatiosta torstaina, kun käytiin aksailemassa. Se varasti monta kertaa lähdöstä :O Mun laamallani oli vauhtia!

My beauty

Lopuksi videopätkä Maisan kotitokoista. Se tykkää aivotyöskentelytreeneistä :)




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti