Ripan treenijuttuja

lauantai 14. huhtikuuta 2012

Korrien koulutuspäivä

Nyt lähiaikoina on tullut neuvoja ja vinkkejä Maisan ja mun ongelmaliikkeisiin enemmän melkeenpä kun vastaanottamaan pystyn. Joten ennenkun nyt pääsen unohtamaan puolet, on ne hyvä laittaa tänne. Seuraa siis enenmmän kun tarpeeksi treenilöpinää :)

Nouto:
Ongelma: Hidas palautusvauhti
Vinkkejä:
1. Kahden kapulan leikki. Kokeenomanen alku. Kun on ottanut kapulan suuhun, heitän toisen oman selän taakse.
>>>Perjantaiaamuna kokeiltiin. Maisa juoksi ensimmäinen kapula suussa toisen luokse ja oli vähän hämillään, että mitä pitää tuoda, mutta vauhti oli ok. Toisto oli samanlainen.
2. Palkan heitto taakse. Kokeenomanen alku. Kun on ottanut kapulan suuhun, vapautus ja namin heitto taakse oman selän taakse. Heittoliike näkyvä, pikkuhiljaa häivytetään.
>>>Perjantaiaamuna kokeiltiin. Vauhti oli tosi hyvä. Tiputti kapulan mun viereen. Illalla treeneissä ei ihan tajunnut, että nami lensi-> REILU heittoliike.
3. Karkuun juokseminen. Kokeenomanen alku. Kun tarttuu kapulaan, lähden juoksemaan toiseen suuntaan ja kun saa kiinni, kehu.
4. Loppuosan vahvistamista, ongelmakohdan erottaminen. Jätän koiran kapula suussa paikoilleen ja menen itse vähän matkan päähän. Noutokäsky ja namin heitto taakse.
>>> Perjantai-iltana kokeiltiin. Jäi hyvin ja vauhti oli hyvä.
5. Kiertämisleikin ja temppuratojen yhdistäminen noutoon.
- Hetsaamalla ja ylipitkiä noutoja tekemällä vauhti ja into kapulalle kasvaa ja myös tuo palautusvauhtia lisää.
- Ei montaa toistoa per treeni, ei montaa treeniä per viikko. Alla voi olla pieni paasto.
- Itse mahdollisimman kokeenomanen ja passiivinen, helposti häivytettäviä apuja.

Liikkeestä maahanmeno:
Ongelma: Menee hiipien ja hitaasti maahan.
Vinkkejä:
1. Käskysanan vaihto.
>>> Ei montaa kertaa olla kokeiltu. Pari kertaa tehtiin ja jäi seisomaan.
2. Ensin käsky, jota seuraa n. 1,5-2 sekunnin jälkeen hiljainen käsiapu. Alkaa pikkuhiljaa ennakoimaan käskystä käsiapua.
>>> Alotettiin harjottelu tänään ja hyvin meni.
3. Kiertoleikin yhdistäminen. Jätetään ensin koira maahan, selän takana kierrettävä kohde. Annetaan kiertokäsky. Yhdistetään liike kiertämiseen. Kokeenomainen alku, kohde selän takana. Käsiavulla maahan, jonka jälkeen kierrä-käsky, jota seuraa palkka. Kohde voi olla myös esim. agilityputki tmv.
>>> Kokeiltiin tänään ja Maisa näytti innostuvan kovasti leikistä. Tajusi idean ja maahanmenot oli nopeita.
- Kokeilin tänään myös kokeenomasesti. Alla oli muutama käsiavulla tehty nopea maahanmeno. Oli suht hyvä, parempi.
- Huonojen maahanmenojen keskeytys ennenkun koira on maassa innostavalla palautteella, joka saa koiran yrittämään paremmin, ei lannista. Keskeytysten minimointi ja onnistumisien maksimointi.

Seuraamisen täyskäännös:
Ongelma: Tein ennen täyskäännöksen vasemmalle (koira kiersi selän takaa), mutta se oli epäselvä koiralle. Milloin tulee vasemmalle käännös ja milloin täykkäri. Nyt ollaan harjoteltu täyskäännöstä oikeelle ja koiran kaarros on melko laaja.
Vinkkejä:
1. Liike seis heti täyskäännöksen jälkeen.
>>> Muutamia kertoja ollaan kokeiltu. Perusasento on ollut väljä, mutta Maisa on hyvin tajunnut korjata sen.
2. Palkkausta oikeesta kädestä.
>>> Vaatii paljon toistoja, muutamia kertoja ollaan tehty.
3. Pyörimisleikki. Nami valmiina oikeessa kädessä. Ennen kuin täyskäännös on valmis ja ennenkun koira on kerennyt ottaa sivuttaisetäisyyttä, vedetään se namilla kiinni jalkaan ja pyöritään pientä ympyrää oikeelle. Koira jahtaa namia jalassa kiinni, jonka jälkeen nami heitetään koiralle oikeelle. Myöhemmin voi seuruuttaa 2 täyskäännöstä hetiperään (jolloin ohjaajan suunta jatkuu samaan suntaan).
>>> Tänään kokeiltiin ja Maisa innostui paljon. Tuli ihan kiinni jalkaan ja jahtasi innokkaasti.
- Täyskäännöksen voi tehdä ihan rauhassa. Ei tarvitse tehdä samalla vauhdilla, kun suoran pätkän seuraamista.

Luoksetulo:
Ongelma: Lähtee laukalla, pudottaa raviin. Ongelma tullut stoppejen myötä. Hitaus johtuu varmasti myös valmistautumisesta perusasentoon tuloon.
Vinkkejä:
1. Karkuun juokseminen. Kokeenomanen alku. Kutsun jälkeen, lähden juoksemaan toiseen suuntaan ja kun koira saa kiinni, kehu.
>>> Treenattu paljon lyhyillä matkoilla, treeneissä ja lenkeillä. Edistystä alkaa tapahtumaan. Ottaa jo muutaman laukka askeleen vaikken heti käänny.
2. Hetsaamalla.
>>> Maisa ei hetsaannu paljoa. Ongelma nimenomaan lyhyillä matkoilla, joten treenataan niitä.
3. Yllätyksien tekeminen. Kokeenomanen alku. Kun kävellään koiran luolta pois, yhtäkkiä kutsutaan ja lähdetään juoksemaan. -> Koira odottaa intensiivisesti käskyä ja keskittyy ohjaajaan, ja lähtee myös innokkaammin tulemaan.
>>> Ei olla vielä kokeiltu.
- Stopit erotetaan luoksetulosta (niitä treenataan esim. kiertämisleikin yhteydessä), otetaan pelkkiä läpijuoksuja lyhyillä matkoilla.
- Ei montaa toistoa per treeni, ettei koira väsy.

Ylempien luokkien liikkeitä, joita kokeilin tänään Korrien koulutuksessa:

1. Ohjattu nouto. Ensimmäistä kertaa tehtiin ohjatun noudon noutokapulalla, eikä Maisa näyttänyt vierastavan sitä. Kokeenomasesti tehtiin (yhdellä kapulalla). Liikkuri vei kapulan oikeelle puolelle. Parilla ekalla toistolla Maisa meni hyvin merkille, muttei tajunnut hakea kapulaa. Jouduin auttamaan paljon. Seuraavalla toistolla juoksi suoraan kapulalle. Laitettiin kaksi agilitymuurin palikkaa (kohdetta) ikäänkuin 'vääriksi' kapuloiksi. Maisa huomasi ne ja vähän hämmentyi, toi kuitenkin kapulan. Jouduin antamaan reilun käsi- ja liikeavun kapulan puoleiseen suuntaan. Vasemmalle puolelle tehtäessä yksi tosi hyvä toisto, jolloin siirryin pari askelta lähtöpaikasta vasemmalle, kun koira oli merkillä.
> Pikkuhiljaa kohde myös kapulan kohdalle.
> Otetaan reunimmaiset kohteet pois ja molemmille puolille kapulat.
> Lopulta myös keskimmäinen kohde pois ja kapula tilalle
- Muista treenata molempia puolia tasapuolisesti.
- Muista virittelysana (koira katsoo mihin liikkuri vie kapulat)

2. Tunnari. Ei olla tehty, kun yhden kapulan etsimistä joskus ajat sitten.
Kokeenomanen alku. Käännyin ja vein kapulan n. 10 metrin päähän. Piilotin sen hiekkaan. Tein ympärille myös omahajuisia reikiä hiekkaan. Palasin koiran viereen selkä kapuloihin päin, käännyin ja annoin käskyn. Hyvin keskittyi haistelemaan ja löysin oman. Toi hyvin. Pari toistoa tehtiin, niin että liikkuri vei oman hiekkaan piiloon. Ei ongelmia. Viimeisellä toistolla vieras kapulakasa sivussa, jonka Maisa huomasi, muttei ollut menossakaan sinne, vaan haki oman. Pureskeli kuitenkin takasin tuodessaan kapulaa (ehkä epävarmuutta). Muista vapautus heti, kun kapula nousee maasta. Pikkuhiljaa vierasta kasaa lähemmäs, ja viimein oma kapula on vieraiden kapuloiden keskellä. Saatiin myös vinkkejä opettaa tunnari toisella tekniikalla, jonka laitan harkintaan :)

Muita juttuja joita tuli esille Korrien koulutuksessa tänään:

1. Noutokapulan luovuttaminen:
Jos koira on liian halukas luovuttamaan kapulaa, voi sen lähettää kiertämään kohdetta, ennenkun kapulan ottaa koiralta pois. Koira tuo kapulan sivulle, jonka jälkeen odottaa vaan kiertämiskäskyä, josta vasta saa palkan. Satunnaisesti kapula otetaan koiralta, ennen kiertämistä.
2. Varastamisongelmat noutokapulalle:
Anna koiran lähteä, jos se varastaa, älä kiellä. Pysymisharjoitusta voi tehdä esim. kiertämällä koira ennen kapulalle lähetystä. Koira odottaa heiton jälkeen ensin, että ohjaaja kiertää koiran, jonka jälkeen saa vasta juosta kapulalle.
3. Luoksetulon pysäytys. :
Jätetään koira kierrettävän kohteen eteen, kutsutaan. Pysähtymiskäskyn jälkeen laitetaan kiertämään kohde, jonka jälkeen seuraa palkka.
4. Muista treenata joka ikistä tilannetta, joka tulee kokeessa vastaan, esim. kehäänmeno, siirtymiset liikkeiden välillä, liikkurin läsnäolo, tuomarin kättely/loppulöpinöiden kuuntelu jne.

Olihan niitä paljon muitakin juttuja, joita tuli esille, mutta kaikkea ei voi mitenkään muistaa. Ehkä niitä sitten kirjottelen tänne kun pikkuhiljaa mieleen palaa. Seuraavana koulutuspäivänä otan kyllä muistiinpanovälineet mukaan :)

Nyt on treenimotivaatio huipussaan. Varmasti treenataan näitä juttuja Kausalassa lampaiden, ankkojen, kukkojen, heppojen.... keskellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti