Ripan treenijuttuja

tiistai 8. huhtikuuta 2014

Yö ja päivä

On mielettömän upeaa ja opettavaista omistaa ja treenata kahta täysin erilaista ja erityyppisesti toimivaa koiraa. Siinä, missä Maisan kanssa sopiva treenitahti on kerran / kaksi kuussa, Jokun kanssa voi treenata hyvin saman määrän päivässä. Siinä, missä Maisalla riittää maksimissaan kaksi toistoa samaa asiaa per treenikerta, pystyy Joku tekemään (tietysti asiasta riippuen) monen monta toistoa näyttämättä väsymyksen merkkejä. Siinä missä Maisan saa motivoitua pikkurillin kynnen kokoisella nakinpalalla, sylkäisee Joku namit toisinaan huomaamatta suustaan. Siinä, missä Maisa laittaa ohjaajan hakemaan heitetyn pallon, lähtee Joku pallon perään räkä poskella. Siinä, missä Maisalla on päämääränä tarkka ja rauhallinen työskentely, tekee Joku aina kaiken täydellä vauhdilla välillä höseltäen. Siinä, missä Maisa keksii treeneissä omia juttujaan, tyytyy Joku kyselemään ohjaajalta apuja. Siinä, missä Maisa metsässä vapaaksi päästyään pinkaisee metsään vartiksi, jää Joku kyyhöttämään lähelleni Maisan vauhdissa potkaisemat mudat naamalla. Siinä, missä Maisalta saa kotona pusuja, Jokulta saa hampaita. Siinä, missä Maisa työskentelee kotona poliisina ja vartijana, on Joku työmies.

Aussie ja bortsu voivat olla hämmästyttävän samantyyppisiä. On aussiemaisia bortsuja ja bortsumaisia ausseja. Minulla on Maisa ja Joku. Aussie ja bortsu.

Jokun kanssa ollaan treenattu laittomalla tahdilla. Viime keskiviikkona tuli tieto, että päästiin tokoryhmään, joka alkoikin jo seuraavana päivänä. Olin katsonut ilmoittautuessani, että kurssi alkaisi vasta toukokuussa. Torstaina oli siis myös agitreenit, tietysti osittain samaan aikaan. Tokossa harjoiteltiin jääviä ja häiriötä jäävissä. Ollaan Jokun kanssa treenattu paljon vain keskenämme, joten ihmishäiriötä ei ole paljoa ollut. Nyt olikin todella haasteellinen treeni, kun jätin Jokun maahan ja kouluttaja yritti saada Jokun liikkumaan. Liikuihan se. "Putkeen" -käsky oli todella vaikea. Muuten Joku oli melko häiriöherkkä ulkona, ei todellakaan kuulolla. Liikkeessä seisomisessa liikkui kamalasti. Suoraan tokokentältä siirryin halliin agitreeneihin ja vaihdoin koiran pieneen pystykorvaiseen, joka olikin kerännyt mahdottomat kierrokset autossa odottaessaan. Treeneistä ei meinanut tulla mitään. Loppujen lopuksi odotin vain, kunnes Elsa istui ja hiljeni, siihen lopetettiin. Seuraavana päivänä oli pakko mennä hakemaan parempaa mieltä. Jokulle ulkona jääviä, jotka onnistui paremmin, kun ei ollut häiriöitä. Elsan kanssa hallissa rauhottumista. Rauhottuihan se lopulta, kun ajan kanssa odotti. Täytyy vielä käydä ottamassa rauhottumistreenit ennen viikonlopun kisoja.

Lauantaina oltiin lähikoulun kentällä tokoilemassa. Maisakin oli mukana. Se olikin ihan huippuvireessä ja teki mielettömän EVL-ruudun. Juoksi niin kovaa kuin tassuista lähtee, töpön päätä koristavat karvat liehuen. Kaukoissa jopa liikaa virettä, ei millään meinannut pysyä paikallaan. Joku sai tehdä liikkeiden välejä ja kehääntuloja. Hyvin onnistui. Ruutua treenattiin myös. Lähtee jo paremmin tyhjäruutuun, ei epäröi.
Siirtymätreenejä jatkettiin sunnuntaina SM-joukkueen treeneissä. Kehääntulotarkastajana ensimmäistä kertaa mies, jota Joku vähän väisti (?). Täytyy treenata enemmän vierailla ihmisillä. Vähän otti myös häiriötä, ei ollut siirtymissä kokoaikaa mukana. Luoksetulo-ongelmasta kerroin, siitä törmäämisestä, mutta kun ongelma piti näyttää, ei sitä enää ollutkaan. Ei ollut myöskään ennakointionglemaa sivulletulossa. Täytynee kokeessa kertoa tuomarille kaikki mahdolliset onglmat ja oletetut virheet?

Eilen oli ohjatut tokotreenit, aiheina ruutu ja nouto. Ruudussa ensin muutama lähetys, jonka jälkeen kokeilin maahanmenoa kauempaa käskien Jokun seistessä ruudussa. Ensimmäinen kokeilukerta ja toisella käskyllä samantien maahan. Tehtiin myös loppuosaa häiriön alla. Liikkuri huuteli käskyä Jokun maatessa ruudussa. Ei reagoinut. Lopuksi vielä kutsua seuraamaan, josta suorapalkka lelulle. Noudossa tehtiin tarttumistreenejä. Olen muutamia kertoja ottanut pidemmältä matkalta kapulan hakua ja on mennyt muutaman kerran tassut edellä. Nyt täytyy edetä hitaasti lyhyellä matkalla ensin ja opettaa se kiertämään kapulan takaa, jotta nostaisi nätisti suullaan, ilman niitä syöksyviä tassuja. Palauttaa kuitenkin hyvin eteen :)

Ja ollaan me niitä keppejäkin tehty. Hyvin edistyy, neljä keppiä menee jo suorassa linjassa :)

Donny on jumpannut 2on2off kontakteja laatikolla ja treenaa niitä itsekseen myös kentän laidalla
Tänään ehdittiin myös pyörähtämään näyttelytreeneissä. Jokun ensimmäiset treenit ja menipä oikein hienosti osaavalla handlerilla. Maisa nyt osaa aina, meneekin lähiaikoina junnukehään :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti