Ripan treenijuttuja

maanantai 31. maaliskuuta 2014

Edistystä ilman treeniä

Asia, johon vain tarpeeksi itsetietoinen, itsenäinen, viisas ja rauhallinen koira kykenee - olemaan treenaamatta parempi. Sellainen on punainen töpöhäntäni. Ennen koetta viime hetken tunnarikuuri, jottei kapula tulisi tulitikkuna mulle kokeessa ja jotta palautus olisi parempi. Sellaisen tunnarin haluaisin Maisalle, millainen se oli ennenkuin se hajosi, sellainen, mihin tiedän Maisan kykenevän, minkä tiedän voivani vaatia. En tiedä, miksi se silloin hajosi. Yksi kerta, kun Maisa ensimmäistä kertaa onnistui tuomaan väärän, hajotti koko liikkeen. Olinkohan mä liian hämilläni tilanteesta tuolloin ja ruokin sillä tavalla Maisan niin epävarmaksi. En tiedä. Viikon varmuudenkeräys -kuuri ei kuitenkaan tuottanut juuri tulosta.

Lauantaina oli koe. Tuomarina Marko Puranen. Oikeudenmukainen tuomari, joka ei antanunt ilmaiseksi, muttei ottanut turhasta. Yksilöliikkeet oli jaettu kahteen osaan. Ensimmäisessä osassa hyppynouto, ruutu, kaukot ja liikkeestä istuminen. Toisessa osassa seuraaminen, luoksetulo, tunnari ja metallinouto. Meille tällainen pätkitty kokonaisuus sopi vallan hyvin.
Paikkamakuu: 8
Maisa ei ole koskaan ennakoinut perusasentoa. Nousi seisomaan jo, kun kävelin kohti. Piilosta matkalla koiran luokse mietin edelleen annanko 'sivu' käskyn vai 'touch' käskyn (jolla Maisa on noussut ripeästi tökkäämään kuonolla mun kättä). Eipä tarvinnut antaa kumpaakaan, Maisa ratkaisi tilanteen mun puolesta.
Seuraaminen: 8
Se oli niin iloinen. Edisti - ehkä ensimmäistä kertaa koskaan kokeessa. Jätti muutamia perusasentoja istumatta, mikä onkin meidän koeongelma (ei esiinny treeneissä).
Istuminen: 9
Luoksetulo: 8
Ihan Maisamainen. Hyvä stoppi oli ja se laukkasi koko matkan!
Ruutu: 8,5
Hyvä ruutu. Seuraamisessa jätti taas loppuperusasennon istumatta.
Hyppynouto: 8
Se tais vähän leikkiä kapulalla ja nousi seisomaan, kun otin kapulan siltä pois. Sekin ihan uusi juttu, Maisan keksimä.
Metallinouto: 0
Ensimmäistä kertaa nollasi suht helpon liikkeen. Sitä vaan ällötti vietävästi se kapula. Nosti hitaasti ja lähti ravilla mua kohti alaleuallaan kapulaa kannatellen. Kapula valahti kesken matkaa vinoon ja veti Maisan pään mukanaan. Ravasi hetken pää vinossa ja noin metrin päässä musta pysähtyi ja sylkäsi kapulan ulos. Katsoi mua "kiltti, kiltti, en haluu enää kantaa tota" -ilmeellä, jolloin annoin uuden käskyn. Palautus eteen sivuttain - mielenkiintonen keksintö Maikilta.
Tunnari: 6
Tässä näkyi se epävarmuus. Nosti kyllä heti oman, mutta pureskeli melkosesti ja sylkäsi mun eteen sen, nosti kuitenkin ilman lisäkäskyä.
Kaukot: 8
Liikkui s-i vaihdossa ja yhteen vaihtoon kaksoiskäsky.
Kok.vaikutus: 8
Pisteitä kertyi yhteensä 237 eli 2-tulos ja sillä päästiin sijalle 2/10 :)
Jos tuomari sanoo Maisalla olleen liikaa innokkuutta joissain liikkeissä, niin siitä voi aika hyvin kuvitella sen yleisilmeen kehässä. Tuolla kommentilla jaksan hymyillä seuraavaan kokeeseen saakka.
Maisa oli koko suorituksen ajan hyvin mukana ja palkkautui loistavasti kehuista. Jos sillä olisi häntä, olen varma, että se olisi heilunut koko suorituksen ajan, sen näki Maisan nauravasta ilmeestä :)
Kotiin päästyäni aloin katsella jo seuraavia kokeita. Hiukan olin itse eksyksissä kehässä, selvästi kisarutiini puuttui. Ajomatkalla kohti hallia kertasin päässäni voittajaliikkeitä. Mistä niitä voi muistaa, jossei niitä edes treenaa?

Tuo töpöhäntä on vaan hauska treenikaveri, mitä harvemmin treenaa, sitä hauskempaa on. Käytiin me heti tänään hauskuuttamassa itseämme kapulatreenin merkeissä:


Joku sai myös hiukan tokoilla keppiprojektin ohella. Pitkästä aikaa myös ruutua, kun sen vaivaannuin Maisan takia kentälle laittamaan. Siis onhan siinä kamala vaiva, kun neljä kartiota ja höyhenen kevyt ruutunauha pitää veivata kentälle! Jokun luoksetulolle pitäisi nyt keksiä jotain. Palkkausta kauemmas, poispäin musta? Vois auttaa tuohon tiiviiseen eteentuloon. Seuraamisessa hiukan kiihtyneessä tilassa 'vähän' keulii ja juoksuosuudessa leviää. Treenataan sitä. Seisomisessa teki ensin istumisen, sen takia varmistelin sitä.


Tänään illalla vielä ohjatussa tokossa liikkeestä seisomista häiriön alla etutargetilla avustaen. Hienosti pysyi tassut liimattuna maassa vaikka räpelsin sen selän takana, tökin sitä kylkiin tai vedin hihnasta. Sitten tehtiin kehääntulo ja pientä häiriötreeniä/siirtymätreeniä. Merkeistä otti vähän häiriötä ja satutti tassunsa oudosti, vaivasi vielä lopussa paikkamakuussa.

Tämän lisäksi ollaan käyty Maisan kanssa ilmasutreeneissä. Hyvin tuli haukut katkeamatta vaikka kuljin ja häiriköin sitä maalimiehen ympärillä. Miksipä en viettäisi agilitykentän sijaan Maisan kanssa aikaa metässä etsimässä ukkoja, kun se siitä niin pitää. Taidetaankin jättää agility nyt pois ainakin jos kesällä päästään enemmän hakuilemaan. Se on se laji, jossa rahallisuudesta tulee räjähtävää, laamasta gepardi.

Joku on taas gepardi agilityradalla (muuten ehkä mustapantteri?). Ollaan käyty päivittäin hallilla tekemässä keppejä. Leieröintiä ja irtoomista ollaan myös treenattu ja hyvin näyttää oppivan. Pikkuhiljaa lukee rataa enemmän :)Ei kommentteja:

Lähetä kommentti